N. Wachelder

 
Met verbazing werd begin vorige week door twee cafés in Tiel een enorm statement gemaakt. Na een aantal voorvallen met Poolse arbeidsmigranten waren de café-eigenaren het zat: er mogen alleen nog maar mensen naar binnen die Nederlands spreken. Dat het verbod uitdrukkelijk door de Poolse opstandjes tot stand is gekomen, werd in het midden gelaten. Immers, de regel geldt voor iedereen.

Bij binnenkomst moet je vanzelfsprekend je ID-kaart laten zien. Daarnaast is het een vereiste dat je in het Nederlands goedenavond kunt zeggen. Volgens Christjan Ernste, die de horecazaken vorige maand overnam, loopt het vaak uit de hand omdat er miscommunicatie ontstaat tussen personeel en klanten en klanten onderling. Dit is volgens hem dan ook de achterliggende gedachte van het verbod. Voorbeelden van opstootjes zijn klanten die teveel hebben gedronken. Als zij worden aangesproken dat ze genoeg drank hebben gehad en verzocht worden het pand te verlaten, wordt er meteen geduwd en getrokken. Een ongelukkige duw van iemand in de drukte loopt binnen no-time uit op een knokpartij, omdat de ander zijn excuus niet begrijpt. Als je elkaar kunt verstaan en snapt wat de ander bedoelt, voorkom je dit probleem volgens Ernste. Hij vindt dat er niet wordt gediscrimineerd, omdat buitenlanders die Nederlands spreken en verstaan er gewoon in komen, waar ze ook vandaan komen.[1][2]

Schending van wettelijke regels?

Velen zullen aanvoelen dat dit niet op gelijke voet staat met de Nederlandse gedachtes en bepalingen over gelijke behandeling. De Algemene Wet Gelijke Behandeling wordt hier hoogstwaarschijnlijk overtreden. Het gaat dan vooral om artikel 7 lid 1 van deze wet. Hierin staat dat het verboden is om direct of indirect onderscheid te maken op grond van ras bij het aanbieden van of verlenen van toegang tot goederen of diensten. Een café verricht een dienst en valt dus onder deze wet. Als je alleen bezoekers toelaat die Nederlands spreken, maak je dus indirect onderscheid naar iemands afkomst en etniciteit, aangezien mensen van een andere afkomst de Nederlandse taal normaliter niet gelijk beheersen.

Vervolg
Nadat dit nieuws maandag de wereld in werd geblazen, volgde er logischerwijs een hoop kritiek. Ernste kwam hier dezelfde middag nog op terug. Gedwongen maakte hij de keuze om de eis dat bezoekers de Nederlandse taal moeten spreken en begrijpen, in te trekken. Niet geheel uit vrije wil en pas na overleg met de waarschuwende burgemeester van Tiel, Hans Beenakker. Ook hij gaf aan dat de horecaondernemers met andere oplossingen zullen moeten komen om de overlast in de kiem te smoren. Ze zouden bijvoorbeeld de huisregels in meerdere talen, waaronder het Pools, kunnen vertalen of een toegangsverbod opleggen voor veroorzakers van onrust. De gemeente zelf komt binnenkort met maatregelen om huisvesting van Polen in Tiel te beperken.[3]

 

[1] https://www.nu.nl/overig/5254748/twee-cafes-in-tiel-weigeren-bezoekers-geen-nederlands-spreken.html

[2] https://www.ad.nl/binnenland/wie-geen-nederlands-spreekt-komt-cafe-in-tiel-niet-binnen~a8683b79/

[3] https://www.nu.nl/binnenland/5255651/cafebaas-tiel-trekt-taaleis-bezoekers-weer-in-kritiek.html