Een juridische bijbaan naast je studie!

In Tilburg staat de oudste rechtswinkel van Nederland: Stichting Rechtswinkel Tilburg. Rechtswinkel Tilburg biedt al sinds 1969 deskundige juridische hulp en advies!

Enkele maanden geleden ontving ik mijn eerste dossier als nieuwe vrijwilliger. Zenuwslopend! Bij Rechtswinkel Tilburg behandel je eigen zaken, heb je eigen cliënten en correspondeer en onderhandel je met wederpartijen. Ik vond dit erg spannend, maar ook een leuke uitdaging. Ik was vooral bang om het verkeerde juridische advies te verstrekken of iets te zeggen dat helemaal niet inhoudelijk klopt. Gelukkig werd ik goed ondersteund en begeleid door mijn teamleider, Amy.

Ondertussen ben ik twintig dossiers verder en gaat het mij steeds makkelijker af, waardoor ik er elke dag meer plezier in krijg.

Voorbereiding op de toekomst

Praktijkervaring opdoen is belangrijk! Door het zelfstandig leren werken aan dossiers van jouw cliënten doe je enorm veel praktijkervaring op voor je latere carrière. Ook leer je bij de Rechtswinkel om te procederen bij de kanton- en bestuursrechter.

Kortom, je leert ongelofelijk veel in een korte tijd. De theorie die je opdoet in de collegebanken, zet je direct om in de praktijk. Dit heeft er bij mij ook voor gezorgd dat ik de leerstof tijdens de colleges veel beter begrijp.

Ik sprak Sten Wahlbrinck, oud-rechtswinkelier en nu succesvol advocaat bij MannaertsAppels Advocaten, over zijn tijd bij de Rechtswinkel: ‘’als advocaat heb ik nog altijd veel profijt van de (door mij uitgevoerde werkzaamheden bij de) Rechtswinkel. Ik denk hierbij aan klantencontact, goed- en slechtnieuwsgesprekken, het schrijven van juridische stukken en verantwoordelijkheid dragen over je eigen dossiers. Ik zou iedere student het werken bij de Rechtswinkel aanraden!’’, aldus Sten. Niet alleen heb ik veel geleerd bij de rechtswinkel, ik heb er ook veel leuke mensen leren kennen. Het is dus zeer zeker een aanrader en een leuke aanvulling op je studententijd!

‘Het is leuk om te zien dat
studenten hier hun eerste juridische
ervaring opdoen en een snelle
groei doormaken’.
Jeroen Jaspers, Coördinator/Teamleider

Hoor en wederhoor

Mijn spreekuur bij Rechtswinkel Tilburg

Wat ik nog lastig blijf vinden aan het werk, is om objectief te blijven. Ik wil eigenlijk meteen mijn cliënten helpen en zorgen dat de zaak gewonnen wordt, waardoor ik vaak mijn oordeel laat afhangen van één kant van het verhaal. Er zijn echter steeds twee kanten aan een verhaal en ik moet ervoor waken om niet een eigen verhaal te gaan creëren. In een recente zaak heb ik het nog meegemaakt, de cliënt zegt dit en de wederpartij zegt dat. Wie heeft er gelijk? Vaak is dit te achterhalen door middel van de wet, wie wordt er wettelijk in het gelijk gesteld, maar het kan ook een wellesnietes-discussie over een eerder plaatsgevonden gebeurtenis zijn, waar ik geen getuige van ben geweest. Het is belangrijk om respectvol tegenover iedereen te blijven, ook tegenover degene met een andere mening. Aan iedere zaak zitten twee kanten en het is belangrijk om deze beide aan te horen voor een conclusie te trekken.

Bijdragen aan een rechtvaardige samenleving

Werken bij de Rechtswinkel geeft mij naast veel praktijkervaring, ook de voldoening om bepaalde doelgroepen in de samenleving de hulp te die zij nodig hebben. Elk mens heeft recht op rechtsbijstand en het is mooi om daaraan bij te dragen. Ik vroeg aan Jacqueline Willemen, financieel/juridisch medewerker bij Rechtswinkel Tilburg, wat er zo mooi is aan het werk bij de Rechtswinkel: ‘’het samenwerken met jonge mensen nog vol idealen en de specifieke doelgroep waar de Rechtswinkel advies en bijstand aan verleent, vormen voor mij een interessante én gezellige werkomgeving. Voor de burger die minder makkelijk zijn toegang tot het recht vindt en bij de rechtswinkel voor advies/hulp komt, uit onwetendheid over zijn rechtspositie of kwetsbaar door het niet taal- of digivaardig zijn, kan ik samen met de medewerkers van de Rechtswinkel het verschil maken. Dit geeft mij veel voldoening’’, aldus Jacqueline.

Auteur: Lisa van Hoof