Vanuit verschillende hoeken is er kritiek op het wetsvoorstel dat de aftapbevoegdheden van de AIVD en MIVD uitbreidt. Het wetsvoorstel maakt inbreuk op verscheidene grond- en mensenrechten. Redenen voor dit wetsvoorstel zijn technologische ontwikkelingen die vragen om een nieuw evenwicht tussen de wettelijke waarborgen en transparantie, in overeenstemming met de huidige tijdsgeest.
Tele2 en de Britse organisatie Privacy International zijn kritisch. Volgens het wetsvoorstel moet iedere aanbieder van een communicatiedienst meewerken aan aftappen. Dit is een verbreding van de huidige eis die alleen geldt voor aanbieders van communicatienetwerken. Met de nieuwe eis van het wetsvoorstel moeten organisaties als Twitter, Whatsapp, maar ook universiteiten, hotels en bedrijven meewerken. Naar mening van Tele2 is dit in de praktijk onwerkbaar. Privacy International reageert afwijzend op het wetsvoorstel en vraagt zich af of deze uitbreiding van de aftapbevoegdheden noodzakelijk en evenredig is.
Ook de Nationale ombudsman heeft zijn kritiek geuit op het wetsvoorstel. Hij richt zijn kritiek op het toezicht dat volgens het wetsvoorstel bij de CTIVD ligt. Dit zou volgens hem tot schijn van afhankelijkheid en partijdigheid kunnen leiden.

Meer over dit wetsvoorstel en de gevolgen voor de privacy van de Nederlandse burger is binnenkort te lezen op secjure.nl.

Het Nederlandse volk kan nog tot 1 september reageren op dit wetsvoorstel. Ben jij het eens of oneens met dit wetsvoorstel, laat dit de overheid dan weten! Reageren kan via deze link.

Wij zijn erg benieuwd wat jullie van dit wetsvoorstel vinden. Laat je reactie hieronder achter.