M. Hovens

Hét legendarische gitaarmerk Gibson is bijna failliet: een schuld van een half miljard dollar. De bekende elektrische gitaren zijn een succes over de hele wereld, maar blijkbaar is dit niet genoeg. Het merk staat aan de rand van de afgrond en heeft nog tot 23 juli 2018 om haar schuldeisers te betalen. [1]

Henry Juszkiewicz, bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder van Gibson, zit midden in een strijd tegen de klok. Zijn schuldeisers kloppen aan om hun geld te innen, maar er iets niets te halen. [1] Hij hoopt zelf de schulden te herstructureren en nieuwe investeerders aan te trekken. [2] Een hoop van de schulden is gefinancierd door de uitgifte van obligaties en een deel van de obligatiehouders wil hem eruit werken. De reden hiervoor is dat Juszkiewicz geen gemakkelijk man is en zij zelf een meerderheidsbelang willen verkrijgen. Zij willen pas nadenken over een mogelijke herfinanciering van de hoge schulden, als Juszkiewicz aftreedt. [3] [5]

Echter, Juszkiewicz geeft hier geen gehoor aan en verwacht genoeg geld op te halen om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Hij stelt dat de obligatiehouders niet hun geld terug willen, maar het bedrijf slechts in moeilijkheden brengen om zelf de macht te kunnen grijpen. Hiermee gaat hij zeker niet akkoord. [3] Juszkiewicz vindt het een ordinaire machtsgreep en onderhandelt over een krediet met de banken. Een faillissement ziet hij natuurlijk niet zitten. [4] Hij geeft al meer dan dertig jaar leiding aan het in 1902 opgerichte bedrijf uit Nashville, dus hij wil er zelf voor zorgen dat Gibson weer gezond wordt. [5]

De schuldeisers vermoeden dat Juszkiewicz, door zijn handelen, ervoor heeft gezorgd dat Gibson grote schulden heeft. Zij willen de bestuurder aansprakelijk stellen, maar geven hem nog een kans om zelf af te treden. Wanneer Gibson in een staat van faillissement zou gaan verkeren, kan de curator onderzoek doen naar de bestuurdersaansprakelijkheid van Juszkiewicz en zou er een mogelijkheid bestaan dat de bestuurder zich onder andere schuldig heeft gemaakt aan artikel 43 Faillissementswet.

Indien er niet op tijd een oplossing komt, zijn er drie mogelijkheden. Ten eerste zou Gibson een deal moeten sluiten met de schuldeisers, maar dit lijkt zeer onwaarschijnlijk. Een twee optie zou zijn dat Juszkiewicz een groot deel van zijn aandelen verkoopt in plaats van reguliere afbetalingen op de lening. Echter, dit zou betekenen dat hij een mindergroot aandeel in het bedrijf zal hebben. En een derde optie is faillissement. [3]

Voor nu is het nog maar de vraag welke kant het op gaat: blijft het populaire gitaarmerk bestaan? Of is er misschien een mogelijkheid tot herfinanciering? De laatste noot is hier nog niet over gespeeld.

[1] ‘Legendarische status of niet: gitaarbouwer Gibson is bijna failliet’, De Volkskrant 23 februari 2018, volkskrant.nl, https://www.volkskrant.nl/economie/legendarische-status-of-niet-gitaarbouwer-gibson-is-bijna-failliet~a4572942/.

 

[2] ‘Gitaarmaker Gibson verkeert in financieel zwaar weer ‘, Algemeen Dagblad 13 februari 2018, ad.nl, https://www.ad.nl/economie/gitaarmaker-gibson-verkeert-in-financieel-zwaar-weer~a3ab55ac/

 

[3] ‘Roemrucht gitaarmerk Gibson op rand van afgrond’, RTLZ 21 februari 2018, rtlz.nl, https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/roemrucht-gitaarmerk-gibson-op-rand-van-afgrond

 

[4] ‘Gitarist die ceo werd, moet opstappen’, Financieel Dagblad 21 februari 2018, fd.nl, https://fd.nl/profiel/1243004/gitarist-die-ceo-werd-moet-weg

 

[5] ‘Topman Gibson moet weg’, NRC Handelsblad 22 februari 2018, nrc.nl, https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/22/topman-gibson-moet-weg-a1593160