N. Wachelder

 

‘’Mag ik bellen en naar muziek luisteren op de fiets?’’
www.rijksoverheid.nl:
‘’Het is niet verboden om op de fiets te bellen en naar muziek te luisteren. U mag alleen geen gevaar zijn voor andere weggebruikers volgens art. 5 jo. art. 6 Wegenverkeerswet 1994.’’ [1]

In maart 2018 schreef ik het artikel ‘stop met appen achter het stuur’. Hierin was het de vraag of automobilisten een zwaardere straf zouden moeten krijgen voor telefoongebruik achter het stuur. Binnen een aantal maanden hebben zich andere ontwikkelingen plaatsgevonden. De discussie over telefoongebruik achter het stuur is herrezen.

 
Wat voorafging
In 2015 heeft toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, gezegd dat een verbod op bellen en appen op de fiets niet te handhaven is. Daarom heeft zij een campagne opgezet voor veilig smartphone-gebruik in het verkeer. In andere Europese landen gold toen wel al een verbod op bellen en appen op de fiets. Toch bleken er weinig cijfers aanwezig te zijn over handhaving of effectiviteit hiervan. Het is namelijk lastig om mensen op heterdaad te betrappen. Campagnes als die van minister Schultz van Haegen zijn vooral gericht op gedragsverandering, met name bij jongeren.
Een derde van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar gebruikt tijdens het fietsen de smartphone en bij 20 procent van de ongevallen met fietsers tussen de 12 en 24 jaar speelt de smartphone een rol. [2]

 
Nieuwe minister, nieuwe regels
Onze huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora Nieuwenhuizen, heeft een andere kijk op deze zaak. Eind 2017 maakte zij al kenbaar maatregelen te willen nemen om appen op de fiets vanaf 2019 te verbieden.
‘Jezelf laten afleiden als je deelneemt in het verkeer is erg risico verhogend’, vertelt Peter van der Knaap, directeur van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Volgens hem zou deze maatregel dan ook niet enkel symboolwetgeving zijn. Het zou een onderdeel kunnen zijn van een mix van maatregelen die je moet nemen om de stijgende verkeersonveiligheid aan te pakken. [3]

Ook vader Michael Kulkens maakt zich al ruim 2 jaar, sinds het overlijden van zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy, hard voor het verbannen van de smartphone uit het verkeer. Tommy-boy zat tijdens het ongeluk op zijn fiets en was op zijn mobiel bezig met muziek. Hij werd geschept door een auto, die hij waarschijnlijk nooit aan heeft zien komen. [4]
Dat het appen op de fiets een groot probleem is, is inmiddels duidelijk. De cijfers spreken voor zich. Meer dan de helft van de jongeren (60%) geeft zelf ook aan hun mobiele telefoon op de fiets te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond. [5]

 
What’s next?
Dinsdag 25 september was de dag aangebroken. De dag waarop duidelijk werd dat er vanaf 1 juli 2019 echt een appverbod op de fiets gaat komen. En dat niet alleen; er komt een algeheel verbod in het verkeer op het gebruik van mobiele elektronische apparaten, zoals mobieltjes, laptops, muziekspelers of camera’s.
Toch blijkt er weerstand te zijn. De politie geeft aan moeite te krijgen met de pakkans vanwege een tekort aan mankracht om goed te kunnen controleren op mobiel gebruik op de fiets. En daar gaat het nou juist om. Het is de bedoeling dat iedereen die zijn mobiel gebruikt op de fiets het gevoel moet krijgen dat hij ieder moment gepakt kan worden.
Veilig Verkeer Nederland (VNN) vindt het verbod een goede zaak, maar zou het liefst nog een stapje verder gaan. Woordvoerster José de Jong vertelt dat zij het liefst alle Nederlanders een app zouden willen laten installeren. Hierbij zouden de appjes of berichten worden opgevangen en vervolgens krijgt de verzender een melding dat de ontvanger onderweg is en later reageert. Dit wordt vooralsnog niet toegepast. [6]

Word je dus vanaf 1 juli 2019 gepakt met je mobieltje op de fiets, dan kom je ervan af met een boete. Het appen achter het stuur wordt tegenwoordig beboet met 230 euro. De precieze hoogte van de boete voor het appen op de fiets is nog onbekend. [7]

 
[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/mag-ik-bellen-en-naar-muziek-luisteren-op-de-fiets

[2] https://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/20/bellen-en-appen-op-de-fiets-blijft-toegestaan-a1416175
[3] https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10335531/flinke-boete-voor-appen-op-de-fiets
[4] https://www.ad.nl/politiek/vanaf-2019-verbod-op-appen-op-de-fiets~a56535e4/
[5] https://www.fietsnetwerk.nl/actueel/smartjacket-de-oplossing-tegen-appen-op-de-fiets/
[6] https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/09/boete-voor-appen-op-de-fiets-is-niet-de-oplossing
[7] https://www.rtlnieuws.nl/algemeen/binnenland/artikel/4428956/wetsvoorstel-appverbod-voor-alle-voertuigen