N. Wachelder

Een blikje energiedrank bevat ongeveer evenveel cafeïne (zo’n 80 milligram) als een kopje filterkoffie en ongeveer 9 suikerklontjes per blikje van 250 milliliter. [1] Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dit geldt natuurlijk voor alles wat je te veel eet en drinkt. Tieners drinken soms wel 6 blikjes per dag, met als doel meer energie en een betere focus te krijgen. Ze vinden de smaak vaak lekker en hebben het idee zich daadwerkelijk beter te kunnen concentreren. [2] Iedereen kan aanvoelen dat 6 blikjes per dag geen gezonde hoeveelheid is. Het is al jaren een onderwerp van kritiek. Door het Voedingscentrum wordt geadviseerd boven de 13 jaar niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 moeten er helemaal vanaf blijven.

Het probleem
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleit nu voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Veel jongere mensen melden zich bij de huisarts voor problemen als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen. Energiedrankjes blijken hier vaak de oorzaak van te zijn.
Ondanks dat er al een (verplichte) waarschuwing op de blikjes staat met de tekst ‘Niet aanbevolen voor kinderen’, vinden kinderartsen dit niet voldoende. Zij merken dat jongeren met klachten steeds vaker op de Eerste Hulp belanden. Andere voorbeelden van klachten zijn epileptische aanvallen of geelzucht.
Dat de energiedrankjes de oorzaak zijn blijkt vaak niet uit onderzoek, maar uit gesprekken met de kinderen. Zodra er wordt gestopt met veel energiedrankjes, verdwijnen klachten vaak vanzelf. We weten inmiddels dat alcohol drinken op jonge leeftijd schadelijk is, maar zijn ouders en kinderen zich wel bewust van de gevolgen van energiedrankjes? Een ding is zeker, er zit te veel cafeïne, suiker en taurine in. Er zijn alleen nog geen onderzoeken gedaan naar het effect van de stoffen op een kinderlichaam. Kinderartsen vinden dat er nu al maatregelen kunnen worden getroffen zodat vervolgens de consequenties kunnen worden onderzocht, voordat er wordt gewacht tot er een fataal incident plaatsvindt. [3]

De oplossing
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ziet het als een taak voor scholen, sportverenigingen en ouders om kinderen te waarschuwen voor overmatig gebruik. Zoals gezegd zijn er meerdere producten op de markt die niet goed voor je gezondheid zijn of beter met mate kunt consumeren. Al deze producten zomaar gaan verbieden is niet de oplossing, want waar leg je dan de grens? [4] Als artsen massaal alarm slaan, mogen we ervan uitgaan dat het menens is.
Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, kan zich wel voorstellen dat de kinderartsen een leeftijdsgrens van 18 willen hanteren, een verbod is volgens hem makkelijker te handhaven als het samengaat met het verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18. [5]
Een daadwerkelijk verbod zal er voorlopig niet komen. Desondanks worden de kinderartsen serieus genomen. Het VWS heeft namelijk wel een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de oproep van de artsen.

[1] C. Speksnijder, ‘Energiedrankjes zijn zo schadelijk dat kinderartsen pleiten voor een verkoopverbod aan jongeren’, Volkskrant 15 januari 2018
[2] E. van Gaalen, ‘Cassandra belandde met hartproblemen in het ziekenhuis door energiedrank’, AD 15 januari 2018
[3] E. Van Gaalen, ‘Kinderartsen: verbied verkoop energiedrankjes aan kinderen’, Het Parool 15 januari 2018
[4] C. Speksnijder, ‘Energiedrankjes zijn zo schadelijk dat kinderartsen pleiten voor een verkoopverbod aan jongeren’, Volkskrant 15 januari 2018

[5] C. Speksnijder, ‘Energiedrankjes zijn zo schadelijk dat kinderartsen pleiten voor een verkoopverbod aan jongeren’, Volkskrant 15 januari 2018