Afgelopen maandag heeft de inhoudelijke behandeling in de strafzaak tegen Mark M. plaatsgevonden. De zaak tegen Mark M. wordt door menig mens al gekwalificeerd als een van de grootste zaken in de Nederlandse geschiedenis. Mark M., toenmalig politieman, werd in september 2015 aangehouden en het OM verdenkt hem van corruptie, plichtsverzuim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

 

Onderzoeksinformatie

Sinds 2011 zou Mark M. in ruil voor geld belangrijke onderzoeksinformatie van de politie hebben doorgespeeld.[1] Als politieagent kon hij gemakkelijk toegang verkrijgen tot BlueView, het politiesysteem. Vanuit dit systeem zouden nieuwe ontwikkelingen en gegevens naar zijn privémailadres gestuurd worden. Deze geheime informatie zou hij hebben verkocht aan criminelen, zodat zij onder andere op de hoogte waren van ter hand zijnde invallen.

 

Het NRC meldt dat Mark M. een inkoopbedrag van € 5.000,00 zou hebben gehanteerd, en vervolgens maandelijks een bedrag van € 1.000, 00 zou hebben geïnd van de criminelen.[2]

 

Arrestatie

De politie kwam Mark M. op het spoor vanwege een onderzoek naar een autohandelaar in Oirschot. Op de computer van de autohandelaar wordt informatie gevonden, welke uiteindelijk herleid is naar Mark M. Naast Mark M. zijn er nog medeverdachten, klanten van Mark M., aangehouden.

 

Ontkenning

Zelf ontkent de 31-jarige Weertenaar vrijwel alle aantijgingen.[3] Volgens hem was het een uit de hand gelopen hobby. ‘Zoals andere filmpjes op Dumpert kijken, zo kijkt hij graag in BlueView.’ De grote bedragen waar het OM het eerder over had, zouden volgens Mark M. te wijten zijn aan onder andere een geldlening bij zijn ex-vrouw en een gift van een zakenman voor zijn investeringen in Oekraïne. Dat dit allemaal contante bedragen zijn, is volgens Mark M. ook logisch te verklaren. In Oekraïne doet men nou eenmaal grote zaken met contant geld.

 

Strafeis

Afgelopen dinsdag kwam het OM dan ook met de strafeis: vijf jaar celstraf.[4] Daarnaast eist het OM dat Mark M. een verbod wordt opgelegd inhoudende dat hij de komende tien jaar geen publiekelijk ambt mag uitvoeren. De officier van justitie heeft zich dan ook openhartig uitgelaten tijdens de zitting: ‘De verdachte heeft jarenlang schaamteloos karrenvrachten politiegeheimen en verklapt en verkwanseld. (..) Een diender moet eerlijk en betrouwbaar zijn. Dat is de belangrijkste kernwaarde van de politie.’ Eerder vermoedde het OM dat Mark M. waarschijnlijk meer dan € 800.000 heeft verdiend aan de genoemde praktijken. Na onderzoek blijkt dat er ‘slechts’ een bedrag van € 79.381 aan onverklaarbare inkomsten is gebleken.

 

Voor nu is het dus afwachten hoe de rechter hierover zal oordelen. De uitspraak staat gepland op 19 februari 2018.

[1] https://www.nu.nl/algemeen/5084081/achtergrond-moet-weten-zaak-politiemol-mark-m.html

[2] https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/10/kritiek-op-onderzoek-politiemol-a1587856

[3] https://www.volkskrant.nl/binnenland/verdachte-politiemol-mark-m-ontkent-elk-misdrijf-de-rijksrecherche-trekt-het-hele-verhaal-uit-zijn-verband~a4557161/

[4] https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@101691/eist-5-jaar/