Door Fleur Konings

Ga op exchange! Dit is de enige tip die ik heb voor studenten! Ik ben vorig jaar 5 maanden naar Engeland geweest op exchange, naar de University of Sheffield en het was de tijd van mijn leven. Ik zal jullie iets meer vertellen over mijn ervaringen.

Op dinsdag 3 februari vertrok ik eindelijk naar Engeland. Het wekenlang wachten zat er eindelijk op. ’s Ochtends vroeg vertrok mijn vliegtuig naar Manchester en vanuit daar moest ik nog met de trein naar Sheffield. Eindelijk ging mijn avontuur beginnen!

Sheffield is de vierde grootste stad van Engeland, met ongeveer 600.000 inwoners. De stad is gebouwd op heuvels, wat fietsen onmogelijk maakt! Iedereen loopt overal naartoe of pakt de bus. Verder is Sheffield een industriestad, al heeft het ook zijn mooie plekken. Er liggen twee universiteiten in de stad; Sheffield Hallam University en The University of Sheffield. Ik ging naar de laatste.

IMG_20150221_170219

The University of Sheffield is een van de weinige red-brick universities in Engeland, het is daarnaast een top-15 universiteit. Het is geen campus-universiteit. Maar alle gebouwen, waarvan er meer dan 50 zijn, liggen dicht bij elkaar en zijn op loopafstand te bereiken. Het middelpunt van de universiteit is de Students’ Union. Dit is een typisch Brits fenomeen en de Students’ Union van Sheffield is al jaren de beste van Engeland. Het is een gebouw waarin verschillende winkeltjes zitten, koffietentjes en restaurants. Het is de perfecte plek om tussen colleges door koffie te drinken met vrienden of om gewoon eventjes te chillen. Er zijn daarnaast genoeg plekken waar je kunt zitten om te studeren. Ook zitten er in de kelder 3 clubs! Hierin worden elke avond feestjes gegeven. Als laatste is er een bar, Bar One, hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt om een biertje te drinken aan het eind van de dag.

11084145_912657748755822_3411064107335316295_o

Ik kwam een aantal dagen voordat de introductie begon aan. Deze dagen waren perfect om alvast de stad te leren kennen en er op uit te gaan. Op donderdag en vrijdag had ik introductie. Deze dagen stonden vooral in het teken van nieuwe mensen ontmoeten en ook de stad en de universiteit leren kennen. Op vrijdag had ik al een grote vriendengroep met mensen vanuit de hele wereld. Mijn vrienden kwamen uit Duitsland, Spanje, Noorwegen, Finland, Denemarken, Oostenrijk en Australië. Op zaterdag kregen we de sleutel van onze accommodatie. De accommodatie werd vanuit de universiteit geregeld en was echt fantastisch! Op twintig minuten lopen van de campus lag een heel complex waar alle eerstejaars- en internationale studenten zaten, genaamd Endcliffe Village. De internationale studenten zaten bijna allemaal samen in 2 gebouwen. Ik zat echter in een gebouw met Britse studenten. Samen met 8 Britse eerstejaarsstudenten en 1 Nederlands meisje had ik samen een flat. We hadden een gezamenlijke keuken/woonkamer en iedereen had zijn eigen slaapkamer en badkamer. Verder was er op het complex een restaurant, een klein winkeltje en wasserettes, dus eigenlijk alles wat je nodig had. Mijn accommodatie was hét grote pluspunt van mijn exchange. Ik vond het heel leuk om samen met Britten te wonen. Zij vertelden mij alles over de stap en wisten alle leuke plekken om te gaan stappen! (ook heel belangrijk). Zo was er elke week op woensdag de Skool Disco in de club Corperation (ookwel Corp), dit was een vaste prik voor de internationale studenten.

Naast het stappen moest er natuurlijk ook gestudeerd worden. Ik volgde 3 vakken: International Human Rights Law, Restorative Justice en The Social and Economic Context of Regulation. De colleges duren daar 50 minuten en ik had gemiddeld 7 colleges per week, niet heel veel dus. Ik had dus genoeg tijd om te reizen en steden te bezoeken.

Er was een vanuit de universiteit geregeld programma, Give It A Go, waarmee je heel goedkoop verschillende dingen kon uit proberen. Je had workshops voor alles wat je je maar kunt bedenken. Daarnaast kon je goedkoop sporten en werden en vanuit dit programma trips georganiseerd. Hier hebben alle internationale studenten dankbaar gebruik van gemaakt. Voor maar een paar pond kon je dagjes weg naar verschillende steden. Zo ben ik bijvoorbeeld naar Cambrigde, Oxford, Liverpool en York geweest. Dit zijn allemaal prachtige steden en het was heel leuk om overal een dagje naartoe te gaan!

Op ongeveer 20 minuten met de bus vanuit Sheffield ligt het Peak District. Het is het eerste nationale park van Engeland en het is ongeveer 1500 km² groot. Dit is een heel mooi park om te wandelen. Dit hebben dan ook verschillende keren gedaan. Een keer zijn we met een gids wezen wandelen tot op een hele hoge heuvel. Je hebt dan echt een prachtig uitzicht over de natuur.

2015-03-14 12.31.58

Ook heb je in Engeland 3 weken lang Easter break. De perfecte weken om echt te gaan reizen. Samen met een aantal vrienden ben ik naar Dublin, Edinburgh en Londen geweest. We begonnen onze reis in Dublin, samen met 5 vrienden zaten we 5 dagen in een hostel in hartje Dublin. Dublin is een leuke stad, maar het weer zat niet zo mee. Het regende heel veel helaas. Een dag zijn we naar de Cliffs of Moher geweest aan de westkust van Ierland. Deze waren echt prachtig! Je had een heel mooi uitzicht en gelukkig hadden we die dag alleen maar zon.

2015-04-03 15.26.15

Daarna ging ik samen met een vriendin verder naar Edinburgh. Deze stad was helemaal geweldig. We hadden alleen maar zon en Schotland is echt een prachtig land. De stad bestaat uit een oud gedeelte en een nieuwe gedeelte. Vooral het oude gedeelte is heel mooi. Er ligt een kasteel midden in de stad op een heuvel. Daaraanvast ligt de Royal Mile, een hele lange straat met alle oude mooie gebouwen er aan vast. Ik kreeg geen genoeg van deze stad! Als Harry Potter fan ben je hier trouwens aan het juiste adres. Door de hele stad vind je aanwijzingen en straten waarop Harry Potter is gebaseerd. Het is duidelijk dat J.K. Rowling veel inspiratie heeft gehaald uit deze stad. Ook zijn we een dagje de Highlands in getrokken. We hadden een bustocht naar een heel mooi meer, Loch Lomond, een van de grootste meren van Schotland. Ook hadden we een whiskyproeverij op de planning staan, een aanrader! De Highlands zijn verder heel mooi en zijn echt het perfecte voorbeeld waarom ik graag naar Engeland op exchange wilde. Op de laatste dag hebben we Arthur’s Seat beklommen. Een erg hoge heuvel met een panoramisch uitzicht over de stad.

2015-02-28 14.29.51

Na een dagje terug in Sheffield te zijn geweest ging ik nog met mijn Nederlandse huisgenootje naar Londen voor 3 dagen. Natuurlijk bezoek je de vaste bezienswaardigheden en ook een musical mocht niet ontbreken. Het leukste van ons tripje naar Londen was toch echt de boat race, dit was de grootste roeiwedstrijd tussen aartsrivalen Oxford en Cambridge, heel leuk om eens van dichtbij mee te maken!

Na deze geweldige 3 weken vakantie begonnen de colleges weer en moest er ook echt gestudeerd worden. Natuurlijk gingen we ook veel uit! Sheffield heeft hele leuke clubs. Wij gingen meestal naar Corp (woensdag), Plug (donderdag) en Leadmill (vrijdag). Daarnaast organiseerde de Students’ Union op zaterdag Pop Tarts, het feestje waar allemaal jaren ’90 hits werden gedraaid. De tijd ging vliegensvlug voorbij en voordat je het wist was het alweer eind mei. De tentamens kwamen er aan en je merkte dat je elkaar niet meer zoveel zag. Iedereen was aan het studeren. Ik had in totaal 2 tentamens begins juni. Het niveau in Engeland ligt erg hoog en de tentamens waren dan ook redelijk pittig. Ik was dan ook heel blij toen deze periode voorbij was. Na mijn tentamens had ik nog maar een week voordat ik naar huis ging! De laatste feestjes werden meegepakt, ik ging voor de laatste keer uiteten met mijn vrienden daar en langzamerhand moest er van iedereen afscheid genomen worden. Steeds meer mensen vertrokken al richting huis. Op vrijdag 12 juni zou mijn vlucht richting Eindhoven vertrekken. De avond ervoor hebben we een afscheidsfeestje gehad met mijn huisgenootjes voor mijn Nederlandse huisgenoot en ik.

2015-06-11 20.08.38

Mijn exchange was de beste tijd van mijn studentenleven zover. Ik raad iedereen aan om op exchange te gaan. Waar je ook zit, het maakt niet uit, je hebt sowieso de tijd van je leven. Je leert er heel veel van en daarnaast hou je er ook nieuwe vrienden aan over. Ik spreek mijn internationale vrienden en ook mijn Britse vrienden nog regelmatig. En het mooie is dat ik nu over heel de wereld slaapplekken heb!