Door Job de Wert 

Allereerst zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Job de Wert, ik ben 21 jaar en ik zit in het derde jaar van de bachelor ondernemingsrecht. Afgelopen semester ben ik op exchange geweest naar de Chinese University of Political Science and Law (CUPL) in Beijing. Ik heb gekozen voor Beijing omdat ik naar een land wilde dat compleet anders was dan ik was gewend. China heeft mij altijd al getrokken omdat het een groot, machtig, economisch sterk land is dat zich volop bemoeit met de wereldpolitiek, maar veel mensen weten eigenlijk niet precies wat er allemaal speelt in China. Ik zou zelf niet zo snel naar Beijing op reis gaan, maar nu ik de kans kreeg om een semester naar het buitenland te gaan, leek me Beijing dan ook de beste mogelijkheid.

Eerlijk gezegd stelde het onderwijs niet veel voor op CUPL. Het is een universiteit gespecialiseerd in Chinees recht en de Engelstalige faculteit was dan ook redelijk klein. In mijn semester waren er ongeveer 30 internationale studenten op de universiteit, waarvan de meesten net als ik op exchange waren. Omdat China voor Europeanen nog niet een hele populaire bestemming is, waren we met een heel divers gezelschap. Er waren onder andere Russische, Oezbeekse, Mexicaanse en Saoedi-Arabische studenten. Dit zijn landen en culturen waar ik niet snel mee in aanmerking zou komen. Omdat we met een kleine groep waren, kende iedereen elkaar. Het was erg interessant om van deze mensen te horen over hun culturen en hoe zij tegen China aankeken.

Verder heb ik natuurlijk erg veel van Beijing en China gezien! Beijing is een prachtige stad waar het hedendaagse en het oude China samenkomt. Je hebt natuurlijk de verboden stad, het zomerpaleis en de Chinese muur, maar er was ook een zakencentrum vol met moderne gebouwen, een groot ‘expat dorp’, het nieuwe olympisch complex uit 2008 en verschillende hippe barretjes en restaurants. Daarnaast is Beijing de politieke hoofdstad van China waardoor je vaak letterlijk tegen de bizarre tegenstellingen van het land aan loopt.

Vanwege de vakken die ik had gekozen, duurde mijn semester van september tot half november en had ik dus genoeg tijd om de rest van het land te zien. Vanaf half november ben ik met een groepje door China gereisd. Ons reisgezelschap bestond uit een Spanjaard, een Amerikaan, een Deen, een Fin en ik. Beijing is een grote stad waar mensen vrij internationaal georiënteerd zijn, maar hoe verder je naar het binnenland trekt, hoe minder mensen bekend zijn met wat er zich buiten China afspeelt. Mensen spraken amper Engels en wij waren vaak de enige buitenlanders. Veel mensen wilden dan ook met ons op de foto. We hebben zelfs meegemaakt dat we tijdens het uitgaan als VIP naar binnen mochten en gratis drank kregen aangeboden, alleen maar omdat we buitenlanders waren. Na een lange reis door China zijn we nog een aantal dagen in Hong Kong geweest om vervolgens naar Myanmar te vliegen. Daar hebben we ook nog een aantal weken rondgetrokken. Uiteindelijk ben ik naar Taiwan gevlogen om daar nog een week te verblijven.

Ik raad het iedereen voor driehonderd procent aan om op exchange te gaan. Ik heb van mijn beslissing geen seconde spijt gehad en op exchange heb ik me geen moment verveeld. Als je meer wilt weten over Beijing of CUPL, dan kun je contact met me opnemen.