M. Hovens

Enkele weken geleden was er sprake van een mogelijke overname van Hema door een Belgische investeringsmaatschappij genaamd Core Equity, voor ongeveer 1 miljoen euro. Echter, deze potentiële koper is afgehaakt. De gesprekken tussen Core Equity en de huidige eigenaar van HEMA, Lion Capital, zijn vastgelopen. Hoe kon zoiets gebeuren? En hoe gaat het nu verder?

Core Equity zou zich hebben teruggetrokken vanwege een langlopend conflict tussen Hema en de franchisenemers over de verdeling van de kosten en de opbrengsten via de webshop. Na de overname was Core Equity eigenlijk van plan om flink te investeren in de online verkoop, maar zij vonden wel dat de franchisenemers een te groot aandeel van de webwinkelopbrengsten kregen. Op dit moment is het namelijk zo dat franchisewinkels wel de omzet krijgen als iemand in hun postcodegebied via internet een aankoop doet, maar niet meebetalen aan de ontwikkeling van de systemen. [1]

Ongeveer een derde van de Hema-winkels wordt gerund door franchisenemers en zij zorgen gezamenlijk voor ongeveer 40 procent van de omzet van de Nederlandse winkels. Er was al langere tijd problemen tussen Hema en haar franchisenemers. Momenteel lopen er meerdere rechtszaken over hoe de kosten en baten van de webwinkel verdeeld moeten worden. Toen Core Equity erachter kwam dat de contracten met de franchisenemers van Hema voorlopig niet veranderd kunnen worden, hebben zij de onderhandelingen afgebroken. [2]

De franchisenemers zijn uiterst verbaasd de reden te zijn voor het mislukken van de verkoop van Hema. Volgens de verzamelde franchisers, de Verenigde Aangesloten Bedrijven HEMA (VAB HEMA), is daar helemaal geen sprake van. Zij stellen totaal niet betrokken te zijn geweest bij de verkoop van het bedrijf en geen contact te hebben gehad met een potentiële koper. Wel hebben ze een goede indruk gekregen van Core Equity via de media. [3]

Hoewel Core Equity nu is afgehaakt, zijn er nog altijd partijen die interesse hebben in de winkelketen. [1] Als het Hema uiteindelijk niet lukt om een nieuwe koper te vinden, dan zou dat al voor de derde keer het geval zijn. In 2011 en 2014 mislukten namelijk al twee andere verkooppogingen. Momenteel is de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital nog steeds eigenaar van Hema, maar de afgelopen twee jaar heeft de winkelketen vooral verlies geleden. [2] Dat maakt het uiteraard lastiger om een koper te vinden. Daarnaast ligt er nog een andere mogelijkheid op tafel: een beursgang.

Dit zou betekenen dat Hema van een private onderneming naar een beursgenoteerde onderneming zou gaan. Hier is veel voorbereiding voor nodig: de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de verschillende afdelingen binnen de organisatie moeten worden klaargestoomd. Momenteel is Hema nog een BV, maar voor de beursgang zal de winkelketen dan worden omgezet in een NV. Dit is nodig voor de vrije overdraagbaarheid van de aandelen.

De tijd zal ons leren welke kant Hema opgaat: een nieuwe koper of toch een beursgang?

 

[1] ‘Belgische investeerders zien af van koop Hema’, NRC Handelsblad 6 juni 2018, nrc.nl, https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/06/belgische-investeerders-zien-af-van-de-koop-van-hema-a1605575.

 

[2] ‘Hema toch niet aan Belgen verkocht’, NOS, nos.nl, https://nos.nl/artikel/2235240-hema-toch-niet-aan-belgen-verkocht.html.

 

[3] ‘Franchisenemers HEMA: wij zijn niet betrokken bij verkoop’, NOS, nos.nl, https://nos.nl/artikel/2235366-franchisers-hema-wij-zijn-niet-betrokken-bij-verkoop.html.