Bij undercoveroperaties denkt men al gauw aan scènes uit Amerikaanse misdaadseries waarin agenten moeten infiltreren in lugubere drugsbendes. Gisteren stonden de media bol van een spraakmakende zaak waarin het belangrijkste bewijsmateriaal middels een grote undercoveroperatie is vergaard. Deze zaak speelde zich niet af in een achterstandswijk in New York, maar in… Kaatsheuvel. Maar liefst 16 undercover agenten hebben een jaar lang gewerkt aan de zaak. 

Op 19 december 2010 werd Heidy Goedhart bewusteloos aangetroffen in de achtertuin van haar woning aan de Eem in Kaatsheuvel. Reanimatie mocht niet meer baten en Heidy overleed die nacht. Politie vermoedde vrijwel direct dat er sprake was van een misdrijf, daar Heidy duidelijk gewurgd was. Het was lange tijd onduidelijk wat er precies was gebeurd die nacht. Geruchten gingen de ronde dat een op heterdaad betrapte inbreker de dader was. Op 2 maart 2010 werd Heidy’s partner Wim S. opgepakt op verdenking van moord. Wegens een gebrek aan bewijs werd S. op 10 juni 2011 vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie gaf aan nog onvoldoende bewijs te hebben om ‘met een voldoende mate van zekerheid van een veroordeling te besluiten om tot vervolging over te gaan’. S. bleef hoofdverdachte in de zaak.

De undercoveractie begon op 2 september 2013, toen undercoveragent Joep opzettelijk tegen de auto van S. reed. Hij belde samen met zijn collega Katja aan, die zich voordeed als de vriendin van Joep. Ze betaalden contant voor de schade aan de auto en hielden contact met S. Ze deden er alles aan om een bekentenis uit S. los te krijgen. Joep deed alsof hij werkzaam was bij een beveiligingsbedrijf dat de beveiliging van rijke en bekende mensen verzorgde. Met zijn ogenschijnlijke rijkdom paaide hij S. op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. In de daarop volgende maanden vonden een ritje op een Harley plaats, een reis naar de Spaanse kust, bezoekjes aan seksclubs en vele “werkopdrachten” ter waarde van duizenden euro’s. Naast Joep en Katja speelde ook undercoveragent Philipe een grote rol die de baas van Joep speelde en S. IT-klussen aanbood teneinde hem financieel te helpen. In totaal werkten er 16 undercoveragenten aan het verleiden van S. tot het afleggen van een bekentenis. Dit lukte uiteindelijk op 3 oktober 2014. Joep vertelde S. dat hij in het verleden iemand had doodgereden en dat zijn baas Philipe hem had geholpen met een alibi. Hij haalde S. over de moord op Heidy te bekennen aan Philipe. Philipe zou hem een vaste baan kunnen bieden en hem kunnen helpen aan een alibi. Er werd een sollicitatiegesprek in Marbella in scène gezet. S. ontkende de moord tijdens de sollicitatie, waardoor de undercoveragenten in eerste instantie dachten dat hun operatie mislukt was. S. brak echter in de taxi onderweg terug naar het hotel en bekende Heidy met een steen op haar hoofd geslagen en vervolgens gewurgd te hebben wegens hun slechte relatie. Tevens gaf hij toe een inbraak in scène gezet te hebben. S. werd opnieuw aangehouden.

Er is enige tijd twijfel geweest of het bewijsmateriaal legitiem verkregen was. Bewijsexperts Peter van Koppen en Ton Derksen noemden de bekentenis van Wim S. niet betrouwbaar en niets waard. Op 29 mei 2015 trok S. zijn bekentenis in en pleitte onschuldig te zijn. Op 23 mei jl. heeft de rechter echter geoordeeld dat het bewijsmateriaal wel betrouwbaar is. De rechter acht het bewezen verklaard dat Wim S. Heidy Goedhart met voorbedachte rade heeft vermoord om een relatie met een andere vrouw te kunnen beginnen. Wim S. heeft twee kinderen hun moeder ontnomen “met een kilheid en berekendheid die men zelden ziet”, aldus de rechter. Wim S. is veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar.