C. Knoop

 

Blockchain is een recente technologische ontwikkeling die steeds populairder wordt. Dit maakt dat er een gat in de markt is waardoor advocatenkantoren die weten hoe ze juridische zaken met betrekking tot blockchain op kunnen lossen, hele teams opstellen[1]. Aangezien veel mensen niet weten wat blockchain is en waarom het interessant is voor advocaten en bedrijven, zal ik dat in dit artikel toelichten.

 

Wat is blockchain?

Blockchain is het concept waarop de bitcoin gebaseerd is. Het is een datebase die constant geüpdatet wordt over wie wat toebehoort en laat alle transacties zien die ooit gedaan zijn. Die transacties gebeuren peer-to-peer. Dat betekent dat er geen centrale autoriteit meer nodig is zoals bij een bank wel het geval is. Het geld gaat over van de ene naar de andere persoon zonder een tussenschakel. Deze database kan niet gehackt worden omdat het op alle computers staat die verbonden zijn door deze database. Alle computers zouden dus gehackt moeten worden en dat is een praktisch onmogelijke taak.  

 

Waarom zijn advocaten geïnteresseerd?

Blockchain is een hype waarvan beweerd wordt dat het een grotere impact zal hebben dan het internet[2]. Het is een handige manier om bijvoorbeeld aandelentransacties te verwerken. Het is dus interessant om dit soort zaken aan te nemen omdat bedrijven er sowieso vragen over zullen hebben. Op dit moment bestaat er nog geen regelgeving in Nederland over het gebruik van de blockchain. Het is nu nog aan de advocaten om blockchain in ons rechtssysteem in te passen en de cliënt te adviseren over hoe ze blockchain in hun bedrijf kunnen implementeren. De Europese privacywetgeving die dit jaar is ingegaan, geeft hogere boetes voor het onjuist verwerken van privacygevoelige informatie. Ook hier kunnen advocaten een rol spelen omdat blockchain alle informatie opslaat.

 

Wat kunnen bedrijven ermee?

Bedrijven kunnen een heleboel voordelen verkrijgen door gebruik te maken van blockchain. Alle transacties kunnen namelijk worden bekeken door de partijen die worden toegelaten tot de blockchain. Dit zorgt voor meer transparantie. Het is duidelijk met wie er wordt gecontracteerd en waar het geld heen gaat. Dit bevordert ook de samenwerking tussen verschillende bedrijven en er is minder communicatie nodig. Blockchain is vervolgens geen praktisch fenomeen voor fraudeurs. Frauderen is bijna onmogelijk en anders kan het heel snel opgespoord worden omdat alle informatie in de database staat. Ten slotte is er het concept van smart contracts. Dit houdt in dat er elektronisch gecontracteerd kan worden door middel van algoritmes. In de database kan er gemakkelijk onderscheiden worden wie welke verantwoordelijkheden heeft.

 

Conclusie

Blockchain is dé technologie van nu. Er moet voorzichtig mee worden omgegaan omdat er geen regulering voor is. Het is ontzettend nuttig voor bedrijven om mee te gaan werken en er wordt gedacht dat dit in de toekomst ook zeker zal gaan gebeuren. Het is dus een goed idee om deze technologische innovatie op de voet te volgen.

 

[1] https://www.vandoorne.com/Themas/blockchain/

[2] https://www.mr-online.nl/blockchain-nieuw-verdienmodel-advocatuur/