Femmie Schets

 

Hoge cijfers halen, een bestuursjaar doen, buitenland ervaring en deelnemen aan tientallen commissies; studenten hebben het er maar druk mee. Soms misschien zelfs iets té druk, maar zelf kan ik stellen dat ik altijd met veel plezier een actieve student ben geweest naast mijn studie. Eén ervaring ontbrak echter nog: stage lopen!

Stage lopen stond al een langere tijd op mijn lijstje, maar ik had mij er nog steeds niet voldoende in verdiept. Daarnaast was ik in de veronderstelling dat het beter zou zijn om stage te lopen als ik al in mijn master zou zitten en als ik zou weten welke richting ik op zou willen gaan.

Deze veronderstelling bleek onjuist. Ik ben er tijdens mijn stage achter gekomen dat een stage de beste manier is om uit te vinden welk rechtsgebied bij jou past. Het recht komt namelijk pas echt tot leven in de praktijk. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een rechtsgebied dat jou in de collegebankjes erg aansprak, in de praktijk heel anders blijkt te zijn.

Om hierachter te komen kun je als student kiezen voor een fulltime stage over een periode van twee of drie maanden, maar je kunt ook als werkstudent aan de slag gaan voor een paar dagen in de week. Vaak wordt wel verwacht dat je als werkstudent zelfstandiger aan de slag gaat en daarom raad ik aan om eerst ervaring op te doen tijdens een student-stage.

Het is mogelijk om een stage te lopen bij een klein of juist een groot advocatenkantoor, een bedrijf of bijvoorbeeld een overheidsinstantie. Daarnaast kun je kiezen om stage te lopen op een sectie of juist kantoorbreed. Ik zou een stage kantoorbreed aanraden als je nog in de bachelor zit of als je nog geen idee hebt welke richting je op wilt gaan. Daarentegen kun je juist ook kiezen voor een sectie waar je nog helemaal niet bekend mee bent, zoals wellicht het bouw- en aanbestedingsrecht. Ik denk dat het heel goed is om je in meerdere rechtsgebieden te verdiepen en zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen.

Zelf ben ik afgelopen zomer begonnen als werkstudent bij een nichekantoor met 7 advocaten. Ik hielp als ondersteunende kracht twee tot drie dagen in de week. Het werk dat ik hier deed varieerde van het doen van jurisprudentieonderzoek tot het bijwonen van cliëntgesprekken. Het beviel mij erg goed om te beginnen bij een kleiner kantoor. Ik leerde iedereen goed kennen en verrichtte zelfstandig al veel werk. Ik heb erg veel geleerd in deze twee maanden. Ik zou niet willen zeggen dat ik veel meer heb geleerd dan in vier jaren studeren – want dat is een beetje cliché – maar het is wel beetje waar. Zeker wat betreft praktische vaardigheden, zoals het schrijven van een interne memo of het snel en effectief zoeken naar de juiste uitspraak in een database.

Na de zomer begon ik als student-stagiair bij een groot internationaal kantoor op de Zuidas in Amsterdam. Ik had na het kijken van de serie Zuidas en heel wat spannende verhalen een bepaald beeld gekregen van een ‘’Zuidas-kantoor’’. Ook deze veronderstelling bleek onjuist. Het werk dat ik bij dit kantoor deed verschilde niet veel van het werk dat ik deed bij het kleinere kantoor. Daarnaast beviel de sfeer erg goed en was iedereen ook erg toegankelijk. Wel was bijvoorbeeld de werkdruk iets hoger. Zonder deze twee ervaringen had ik nooit een vergelijking kunnen maken.

Ik wil wel even benadrukken dat iedere stage natuurlijk anders is. Uiteindelijk denk ik dat het heel erg belangrijk is dat je een kantoor kiest waarvan jij denkt dat het bij jou past. Ik ben er tijdens mijn stages wel achter gekomen dat ik veel waarde hecht aan een goede werksfeer. Je zit er tenslotte vijf dagen in de week en als jij met plezier naar je werk of stage komt, presteer je ook beter!

Afsluitend wil ik graag meegeven dat ik denk dat stage lopen één van de meest waardevolle ervaringen is die je op kunt doen tijdens je studententijd. Ik raad dan ook iedereen aan om een (werk)stage te lopen, zeker nu dit niet actief wordt gepromoot vanuit de universiteit. Ik ben van mening dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het opdoen van praktijkervaring en als je uiteindelijk weet waar je het allemaal voor doet, maakt dat het studeren op zijn beurt ook weer leuker!

Ik zeg: een win=win situatie.