E. Bouma

Als de dag van gisteren kan ik mij herinneren dat ik te horen kreeg dat ik voor mijn exchange naar de andere kant van de wereld zou gaan. De eerste reactie die ik had bestond letterlijk uit hartkloppingen, knikkende knieën en het besef: ik ga echt ver weg van huis. Gelukkig was er ook het gevoel van grote vreugde wat toch echt duidelijk de overhand nam. Ik mocht namelijk een semester gaan studeren aan Singapore Management University (SMU) in het geweldige Singapore!

Singapore is het kleinste land in heel Zuidoost-Azië: het is net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder en maakt onderdeel uit van een groep van circa 60 eilanden. Voor velen is Singapore bekend als populaire overstapplek richting andere bestemmingen in Azië of Oceanië en als een land dat op economisch gebied zeer ontwikkeld is in vergelijking met landen in de omgeving. Ik moet eerlijk toe geven dat ik, voordat ik op exchange ging, hetzelfde dacht over Singapore. Maar na afloop kan ik beamen dat het land zo veel meer te bieden dan dit.Singapore Management University ligt midden in het centrum van Singapore. Net zoals het CBS, zijn de gebouwen van SMU zeer modern en goed te herkennen. Opvallend aan de universiteiten in Singapore is de zeer hoge prestatiedruk, waardoor studenten (in tegensteling tot in Tilburg) iedere dag in de bibliotheek zijn te vinden en daar 24/7 studeren. Je zult bij deze opmerking misschien enkele vraagtekens zetten, maar niks is minder waar. In de grote bibliotheken zijn er letterlijk studieruimtes met bedden, die studenten de mogelijkheid geven te overnachten in de bibliotheek. Gelukkig ligt voor exchange studenten de verwachting lager en is het niveau van studeren goed te doen.

Singapore mag misschien klein zijn, maar is heel divers, met name op het gebied van cultuur. Het is een plaats waar vele culturen samen komen. Dit is terug te vinden in de kleurrijke en bekende districten Little India, Chinatown en Little Arabia. Zo kun je in Little India genieten van een mix van Hindoeïstische en Chinese tempels, moskeeën en kerken, je buik vullen met typisch Indisch eten en vervolgens de MRT (de metro in Singapore) pakken naar Chinatown, om je te laten onderdompelen in de Chinese cultuur door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de Buddha Tooth Relic Temple.

Deze districten zijn in vergelijking met het Central Business District (CBS) een wereld van verschil. In dit deel van de stad staan misschien wel de meest bekende boegbeelden van Singapore. Ik heb het over de Merlion, het mooie en tegelijkertijd ook aparte Gardens by the Bay en natuurlijk niet te vergeten: misschien wel een van de meest imposante hotels ter wereld, Marina Bay Sands. Het is ontzettend leuk om te zien hoe je, in zo’n relatief kleine stad, je van het ene moment kan wanen in de Indische cultuur en 4 kilometer verderop in het walhalla van moderne architectuur die je fantasie af en toe voorbij gaat.

Vanuit Singapore heb ik ontzettend veel kunnen reizen, iets wat zeker op mijn bucketlist stond. Ik heb verschillende steden bezocht in Thailand, Vietnam, Maleisië, Bali, Langkawi, Hong Kong en mijn droomreis kunnen maken naar Australië. Als ik dan ook iets aan iemand kan aanraden: ga op exchange en laat je vooral niet tegenhouden!