N. Wachelder

Dit jaar was de commissie voor de reis binnen Europa er snel uit wat de bestemmingen gingen worden; de Baltische staten. Riga en Tallinn, respectievelijk de hoofdsteden van Letland en Estland. Bestemmingen waar je zelf misschien niet zo snel naartoe zou gaan, maar als je een paar snelle zoekopdrachten hebt gedaan bij Google, je versteld staat van wat ze te bieden hebben. Met 35 studenten van Tilburg Law school reisden wij af naar het koude Oosten.

Educatieve activiteiten

Estland en Letland zijn als twee derde deel van de Baltische staten onderling verbonden, maar er zijn zelfs tijden geweest dat ze deel uitmaakten van dezelfde staat. Zowel Letland als Estland zijn pas sinds 1991 weer onafhankelijk na bezetting door de Sovjet-Unie, dit heeft ertoe geleid dat ongeveer een kwart van de bevolking in beide landen van Russische afkomst is. Het is dan ook interessant om te zien hoe deze minderheden zich positioneren binnen de maatschappij.
Doordat wij met de feestdagen Goede Vrijdag en Pasen in Riga waren, hebben wij hier geen studie gerelateerde activiteiten gedaan.

In Tallinn zijn we naar het Parlement geweest en hebben wij een bezoek gebracht aan de universiteit. Bij beide hebben wij een rondleiding met bijbehorende informatie gekregen.
Wat verder nog relevant is voor zowel rechtsgeleerden als bestuurskundigen is dat er in Estland sprake is van een verregaande digitalisering door de overheid. Niet alleen voor burgers vindt bijna al het verkeer met de overheid plaats via digitale kanalen. Daarom zijn wij dan ook een bezoek gaan brengen aan de E-Estonia Showroom, waarbij wij een interessante presentatie hierover hebben gekregen.
Culturele en sociale activiteiten

Behalve activiteiten die relevant zijn voor de twee studies hebben deze twee Baltische hoofdsteden ook genoeg te bieden op cultureel vlak, zo zijn de stadscentra enorm mooi door de grote architecturale diversiteit.  Verder beschikken zowel Riga als Tallinn over een grote hoeveelheid musea die bijna allemaal kosteloos te bezoeken zijn.

Wij hebben het Latvian War Museum bezocht, dat gelegen is in de Kruidtoren van het oude stadscentrum van Riga. Dit is een indrukwekkend gebouw dat beschikt over verschillende kanonsgaten. Dit museum gaf ons een beter beeld over wat het land heeft meegemaakt in de geschiedenis.
In Riga hebben wij een rondleiding gekregen in de prachtige Opera die van architectonische sublieme waarde is. Hier vinden zowel opera’s als balletvoorstellingen plaats, die nog steeds elke avond uitverkocht zijn door de enorme belangstelling van de bevolking. Een aantal studenten hebben ’s avonds tijdens de vrije tijd een voorstelling bezocht.
Een bezoek aan de centrale markt mocht daar ook niet ontbreken. In de oude stad van Riga kom je eigenlijk vanzelf terecht tijdens het wandelen. Hier bevinden zich ook het stadhuis en het Zwartenhoofdenhuis, wat vroeger het gildehuis van de Broederschap van de Zwartenhoofden was.
We hebben ook een tour gekregen door het Moskow districht, waarbij wij een hele andere kant van Riga hebben kunnen zien. Het is een van de oudste buitenwijken en de wandeling voelde als een reis terug in de tijd. Je komt veel houten huizen tegen en talloze kerken.
Als laatste hebben we een dansworkshop gekregen en alle kneepjes van de Letse volksdans geleerd door een lokale volksgroep met eigen instrumenten.
In Tallinn hebben wij onder andere zelf een stadstour samengesteld zodat we alle highlights van Tallinn samen konden doorlopen. Verder zijn wij samen met de studievereniging van Tallinn naar de Tv-toren geweest. Dit is het hoogste bouwwerk van Estland met een hoogte van 314 meter. Het observatieplatform ligt op 170 meter en hier zijn we met zijn allen op geweest.

Als afsluitende groepsactiviteit hebben we deelgenomen aan de pub crawl die georganiseerd werd door ons hostel. De laatste dag was een gehele vrije dag. Ongeveer de helft van de groep heeft toen de kans gepakt om een dagje naar Helsinki te gaan met de boot.

Al met al was het een hele geslaagde reis en hebben we allemaal ontzettend genoten van de Baltische staten.