B. Herberighs

Wie heeft het niet gehoord op sollicitatiegesprekken: ‘Hoe zit het met je werkervaring? Wat doe je naast je studie? Je moet wel echt aan nevenactiviteiten gaan denken hoor’. Met deze gedachte in mijn achterhoofd besloot ik de kans te grijpen om stage te lopen in plaats van een keuzevak te volgen. Als student Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid had ik namelijk nog geen enkele praktijkervaring en het feit dat ik door het lopen van een stage ook nog eens studiepunten zou kunnen verdienen (zonder te hoeven zwoegen voor een tentamen) klonk mij goed in de oren. Wat ik vooraf van de stage moest verwachten wist ik niet goed. Ik hoopte op leuke collega’s, een fijne werksfeer en afwisselende en leerzame opdrachten die mij zouden kunnen helpen bij de keuze voor een masteropleiding. Niet geheel onbelangrijk wilde ik ook een keer proeven aan de advocatuur om te weten of dit eventueel iets voor mij zou zijn.

 

Ik heb in totaal twee maanden fulltime stage gelopen bij een middelgroot advocatenkantoor en ik kan zeggen dat ik absoluut geen spijt heb gehad van de keuze om stage te gaan lopen. Direct vanaf mijn eerste dag werd ik volledig betrokken bij de werkzaamheden binnen het bedrijf. Ik ben mee mogen gaan naar zittingen bij verschillende rechtbanken en gerechtshoven van Maastricht tot Amsterdam, heb lezingen bijgewoond en mocht aanwezig zijn bij de wekelijkse kantoorvergaderingen. Op gewone kantoordagen bestond mijn dag veelal uit het schrijven van notities, waarin ik vragen die door de advocaten aan mij werden gesteld, zo goed mogelijk probeerde te beantwoorden. Ik kreeg dan van de advocaten een zaak voorgelegd met meestal een specifiek juridisch vraagstuk. In deze notities gaf ik het juridisch kader en dit paste ik toe op de desbetreffende casus. Soms bleven deze intern en soms gingen ze ook naar cliënten. Hierbij heb ik kennis mogen maken met ontzettend veel verschillende rechtsgebieden en heb ik geleerd hoe ik een probleem moet aanpakken, relevante jurisprudentie en literatuur moet vinden én dat out of the box-denken essentieel is. Ik zal niet liegen: sommige dagen waren lang en erg wennen. Het werkritme was namelijk helemaal nieuw voor mij en ik had nog nooit vijf dagen per week van negen uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds op kantoor gezeten.

 

Tijdens de stageperiode had ik twee begeleiders: een begeleider vanuit de universiteit en een begeleider van het advocatenkantoor. Wanneer ik ergens mee zat of vragen had, kon ik bij beiden altijd terecht. De facultaire stagebegeleider kreeg iedere twee weken een update over het verloop van de stage en mijn activiteiten. De begeleider vanuit kantoor checkte regelmatig bij mij hoe het ging en koppelde terug hoe ik het deed én waar ik eventueel kon verbeteren. De eindbeoordeling werd vervolgens ook gegeven door de stagebegeleider vanuit het kantoor.  Al met al kan ik zeggen dat ik mijn stage als ontzettend leerzaam en waardevol heb ervaren. Ik heb niet alleen mijn juridisch inhoudelijke kennis kunnen verbeteren, maar ik ben er ook achter gekomen dat de advocatuur zeker een optie voor mij is.

 

Dus om de vraag te beantwoorden of stage waardevol is? Absoluut!