N. de Ridder

Het is woensdag 14 februari 2018. Een 19-jarige schutter opent het vuur op een school in de Amerikaanse staat Florida. Leerlingen verschuilen zich in klaslokalen of rennen naar buiten. Toch kost deze eenzijdige schietpartij 17 scholieren het leven.[1] Het laait de discussie opnieuw op: is het in de Verenigde Staten niet eens tijd voor een nieuwe en strengere wapenwetgeving?

Dit schietincident op de Stoneman Douglas High School is zeker niet het enige. De Verenigde Staten hebben te maken met meer massaschietpartijen dan welk land ter wereld dan ook. Sinds 1998 vonden hier, inclusief deze, achttien grote dodelijke schietpartijen plaats. Zo vielen er in 2017 nog 59 doden bij een schietpartij op een muziekfestival in Las Vegas en nog eens 27 in een kerk in Texas.[2] Naast deze massaschietpartijen vinden ook kleinere incidenten plaats. Alleen in 2018 zijn er in de VS al 2000 doden gevallen door wapengeweld.[3]

Het is dan ook logisch dat sinds vorige week de protesten tegen de Amerikaanse wapenwetgeving weer in volle gang zijn. Het begon bij de leerlingen van de school waar de laatste schietpartij plaatsvond. In plaats van te rouwen, gingen zij met zijn allen de straat op om te betogen voor veranderingen. Tevens hebben zij aangekondigd een nationale betoging te houden in Washington. Emma Gonzalez overleefde de schietpartij maar net en is nu de organisator van deze betoging, waarmee zij een keerpunt in het debat over de wapenwetgeving in de VS hoopt te bereiken.[4]

Toch is het debat over wapenwetgeving een heikel punt, omdat het recht om een wapen te bezitten diep verankerd is in de Amerikaanse wet en in de Amerikaanse cultuur. Het wapen staat voor veel Amerikanen symbool voor ultieme vrijheid, er zijn daarom ook zo’n 310 miljoen wapens in de omloop tegenover 323 miljoen Amerikanen.[5] Inmiddels heeft president Donald Trump ingestemd met een strengere wapenwetgeving en lijkt hij ook daadwerkelijk bereid te zijn het wapenbeleid tot in detail aan te passen, maar zou hier daadwerkelijk iets mee worden opgeschoten?

Het antwoord is, als je kijkt naar Australië als voorbeeld, volmondig ja. Ze hebben daar allang gedaan wat in de VS maar steeds niet lukt: een strengere wetgeving invoeren. Sinds 1996 geldt in Australië een verbod op het bezit van semiautomatische wapens. Na dertien grote schietpartijen in twaalf jaar werd na een slachting in Port Arthur met 35 doden de knoop doorgehakt: de wapenwetgeving werd aangescherpt. Zo’n 650.000 semiautomatische wapens werden teruggekocht van particulieren. Sinds die tijd is een bloedbad zoals in Florida daar niet meer voorgekomen en zelfs het aantal zelfdodingen met kogels is afgenomen.[6]

Waarom lukt dit in Australië wel en in de Verenigde Staten niet? Het antwoord is simpel: het is zaak dat de Amerikanen, net zoals de Australiërs dat hebben gedaan, afstappen van hun idee van het wapen als symbool van ultieme vrijheid en in gaan zien dat hun samenleving zonder vuurwapens een stuk veiliger zou worden.
[1] https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/19-jarige-man-schiet-in-school-florida-zeker-17-mensen-dood

[2] https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/dit-zijn-de-massale-schietpartijen-in-vs-sinds-1999

[3] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/debat-over-wapenwetgeving-amerika-laait-weer-op/

[4] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/debat-over-wapenwetgeving-amerika-laait-weer-op/

[5] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/debat-over-wapenwetgeving-amerika-laait-weer-op/

[6] https://nos.nl/artikel/452448-wapenverbod-werkt-in-australie-wel.html