De inschrijvingen om last-minute op exchange te gaan zijn geopend! Twijfel je nog over de keuze van je bestemming? Eén van de last-minute bestemmingen is Potsdam in Duitsland. Niek Roelands is op exchange gegaan naar Potsdam en deelt zijn ervaringen!

Potsdam is een fantastische stad voor een uitwisseling. Niet alleen is het heel erg dichtbij Berlijn, maar zoals veel mensen misschien niet weten heeft Potsdam zelf ook heel erg veel te bieden. Potsdam heeft een rijke en lange geschiedenis. Potsdam is in de 17e eeuw vormgegeven door Nederlanders (Potsdam heeft nog steeds een Nederlandse wijk) en werd aangewezen om de residentie van de Pruisische keizer te zijn. Hierdoor zijn er in Potsdam nog vele herinneringen te vinden aan deze keizerlijke tijd, waaronder de universiteit die is gevestigd in een paleis. Ook is de stad belangrijk geweest als grensstad van Berlijn tijdens de koude oorlog en is het de hoofdstad van de staat Brandenburg.

Studeren in Potsdam is erg leuk. Als je seminars volgt, is het onderwijs kleinschalig en als je goed Duits kunt, is het erg leuk om met Duitse studenten te discussiëren. Vaak zijn zij ook erg geïnteresseerd naar de Nederlandse manier van denken. Tevens worden er meer vakken aangeboden dan studenten hoeven te kiezen dus je kan de vakken kiezen die jou het leukst lijken. Bijkomend voordeel is dat studenten alleen bij vakken zitten die ze echt leuk vinden en daarom geïnteresseerder zijn. Er is een mensa waar elke dag gevarieerd eten geserveerd wordt voor een kleine prijs en dat maakt het leven in Potsdam erg gemakkelijk. Ook krijg je een ov-kaart waarmee je door heel Brandenburg en Berlijn kan reizen. Hiermee kan je steden ontdekken zoals het wonderlijke Cotbus, het bruisende, internationale Frankfurt an der Oder en het rustieke Brandenburg an der Havel.

Potsdam is een stad waar het niet gemakkelijk is om uit te gaan. Wel zijn er bepaalde uitgaansgelegenheden waar om de zoveel tijd een leuk feest is. Tevens zijn er twee door studenten gerunde kroegen waar het bier spotgoedkoop is (tot 1 euro voor een halve liter) en waar altijd wel studenten voor een feestje te vinden zijn. Ook is het voor de doorgewinterde stappers mogelijk om in Berlijn uit te gaan, daar is natuurlijk altijd wel iets te doen naar ieders smaak.

Al met al is een uitwisseling naar Potsdam van harte aan te raden. Door de gevarieerdheid van de universiteit en de omgeving leer je jezelf echt kennen!

 

Heeft Niek je kunnen overtuigen om op exchange te gaan naar Postdam? Klik hier om je in te schrijven of om te zien welke last-minute bestemmingen er nog meer zijn.