D. Jansen

 

Het zal niemand ontgaan zijn: winkelketen Hema komt in handen van de investeringsmaatschappij van Marcel Boekhoorn, Ramphastos Investments. Een veelvoorkomende reactie is “Wat fijn dat een Nederlander Hema overneemt!”. Met deze overname is een nieuwe aflevering toegevoegd aan de lange overnamegeschiedenis van Hema. Dit artikel biedt een kort overzicht van de overname(geschiedenis).

 

Overnamegeschiedenis Hema
Hema is in handen van het Britse Lion Capital. In 2007 heeft Lion Capital Hema gekocht voor een hoge prijs. Al drie jaar later wilde Lion Capital van de winkelketen af.  Met de overname door Ramphastos Investment is het Lion Capital gelukt om van de winkelketen af te komen.

Ramphastos Investments neemt de winkelketen in zijn geheel over, inclusief de schulden van de winkelketen. Ook al zal de schuldenlast verlaagd worden met 100 miljoen en vindt een kapitaalinjectie plaats van 40 miljoen, kampt Hema nog met een schuldenlast van €750 miljoen. Beide partijen hebben zich niet uitgelaten over een overnameprijs.[1]

Al eerder waren er geruchten in de markt over een mogelijke verkoop of zelfs een beursgang. Het Britse Lion Capital kocht Hema in 2007 van Maxeda. Daarvoor hoorde Hema tot het Vendex-concern waar ook bijvoorbeeld V&D onder viel. Zoals eerder vermeld, heeft Lion Capital al  vanaf 2010 geprobeerd om van de keten af te komen.  De verkoop van Hema is destijds niet geslaagd vanwege de hoge vraagprijs van Lion Capital.  In 2017 werd bekend dat de eigenaar van HEMA zelfs een zakenbank had ingeschakeld om te helpen bij het afstoten van de onderneming. Recent leek een overname door het Belgische Core Equity een concrete optie. Deze overname is uiteindelijk niet doorgegaan vanwege de internetverkopen. Volgens Core Equity is het onmogelijk om Hema online winstgevend te laten groeien, als de plaatselijke franchisenemers ook een deel van de opbrengsten krijgen van online verkopen in hun omgeving.

 

Geschil over internetverkopen
Deze regeling tussen Lion Capital en de franchisenemers waarbij franchisenemers een deel van de opbrengsten van de online verkopen krijgen, is het resultaat geweest van een langslepend conflict tussen de top van Lion Capital en de franchisenemers. Met de overname van Hema heeft Ramphastos Investments een nieuwe deal met de franchisenemers gesloten, zodat zij na de overname ook profiteren van de opbrengsten van de online verkopen in hun omgeving. De franchisenemers zijn van groot belang voor de winkelketen, omdat bijna de helft van de winkels gerund worden door franchisenemers.

 

dvd dvd

 

Bron: Fd.nl[2]

 

Marcel Boekhoorn
Boekhoorn, de man achter Ramphastos Investments, geeft aan dat de Hema weer eens kans moet krijgen om zich te ontwikkelen en verder te groeien. “Het is één van de sterkste merken van het land”[3], aldus de 58-jarige zakenman. Boekhoorn is geen nieuwe speler in het investeringslandschap. Hij kocht eerder hij al een dierentuin, een krant en een industrieterrein vol beginnende bedrijfjes.

 

[1] https://www.distrifood.nl/branche-bedrijf/nieuws/2018/10/marcel-boekhoorn-koopt-hema-101119650?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.261825421.1265827688.1540980790-1312610013.1540980790

[2] https://fd.nl/dossier/hema

[3] https://www.businessinsider.nl/marcel-boekhoorn-hema-telfort/