By

L. van Hoorn

Deken Lex Lensink van de Orde van Advocaten heeft een klacht ingediend tegen advocaat Bart V. De deken van het arrondissement Zeeland-West-Brabant eist dat Bart V. nu definitief van het zogenoemde tableau wordt verwijderd. De orde is van mening dat Bart V. niet meer het beroep mag uitoefenen omdat hij wordt verdacht van ernstige strafbare feiten. De Bredase advocaat liet zich afgelopen december al van het tableau schrappen.

De advocaat wordt verdacht van wapens- en drugshandel. Eind juli afgelopen jaar werd Bart V. aangehouden en zat hij al een half jaar in voorarrest. Het OM vreesde dat verdachte opnieuw de fout in zou gaan als de voorlopige hechtenis was geschorst. Ondanks verzet van het OM heeft de rechtbank te Rotterdam deze maand beslist dat Bart V. zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten.[1]

Strafzaak

In totaal zijn er in de strafzaak zes verdachten aangehouden. Het OM kwam Bart V. op het spoor doordat er een onderzoek liep naar twee andere verdachten, vader en zoon Arie en Dennis van D. De mannen vielen door de mand door een undercoveragent van het OM. De undercoveragent, die zich voordeed als Duitse zakenman met een hoop zwart geld, kwam in contact met Bart V. op zijn kantoor. In het begin om zwart geld te investeren in goud en onroerend goed, daarna in hennep.[2] Bart V. sluit tussen de undercoveragent en andere verdachten meerdere deals. Niet veel later worden er ook deals gesloten met betrekking tot wapens.

 

Vader en zoon Van D. zaten tot deze maand in voorlopige hechtenis welke eveneens is geschorst door de rechtbank. De rechtbank legde wel een aantal voorwaarden op voor de schorsing. Zo moeten alle drie de mannen zich regelmatig melden bij reclassering en mogen zij geen onderling contact hebben. Bart V. kreeg een extra voorwaarde, namelijk dat hij zich moest laten behandelen aan zijn alcohol- en drugsverslaving.[3]

Uitgelokt door het OM

De advocaat van Bart V., Najet Assouiki, is van mening dat V. geen straf zou mogen krijgen.[4] ‘Zonder deze undercoveragent had mijn cliënt de strafbare feiten niet eens gepleegd’, aldus de advocate. Bij een verdenking als tegen Bart V. zou een telefoontap gerechtigd zijn, maar niet het radicale instrument als undercoveragent.

Niet de eerste keer

V. kreeg in het verleden al zeker tien keer tuchtrechtelijke klachten aan zijn broek over uiteenlopende kwesties.[5] In augustus 2016 is Bart V. vier weken geschorst door het Hof van Discipline te ’s-Hertogenbosch. De advocaat stond toen een vrouw bij in een verzekeringskwestie. Hij verzweeg echter voor de wederpartij dat hij een relatie had met deze vrouw. Ook kwam aan het licht dat Bart V. zijn geheimhoudingsplicht had geschonden. Zijn woning, waar hij procesdossiers bewaarde, had hij onderverhuurd aan een gezin. Deze dossiers waren vrij toegankelijk voor onder andere het gezin. Vervolgens werd in juni 2017 tegen hem een klacht ingediend door een cliënt in een alimentatiezaak. Bart V. zou een slechte verdediging hebben gevoerd, niet gereageerd hebben op e-mailberichten en processtukken niet hebben ingediend bij het gerechtshof. Daarnaast is tegen hem in januari 2017 ook nog een aangifte gedaan in relationele sfeer.

Definitieve schorsing

De Raad van Discipline oordeelde eerder al heel hard: Op grond van het tuchtrechtelijke verleden van Bart V. wordt vastgesteld dat hij volhard in zijn onbetamelijk handelen en klaarblijkelijk geen lering trekt uit eerder aan hem opgelegde tuchtrechtelijke maatregelen. Of ook het verzoek van de deken tot definitieve schorsing wordt gehonoreerd zal moeten blijken op 5 februari aanstaande wanneer de raad zich zal beramen over het verzoek.

 

[1] https://www.crimesite.nl/verdachte-drugs-en-wapenhandel-weer-vrij/

[2] https://www.ad.nl/binnenland/aangehouden-advocaat-bart-v-liep-met-open-ogen-in-val-van-politie~a4c123b0/

[3]http://www.omroepbrabant.nl/?news/2735781283/Bredase+advocaat+Bart+V.+die+verdacht+wordt+van+wapen-+en+drugshandel+loopt+weer+vrij+rond.aspx

[4] https://www.bndesteam.nl/breda/advocaat-bart-v-44-uit-dongen-handelde-in-wapens-alsof-het-worstenbroodjes-waren~a5e06890/

[5]http://www.omroepbrabant.nl/?news/2674381143/Zo+ziet+het+geschonden+blazoen+van+advocaat+Bart+V.+eruit.aspx

About the Author

 

Leave a Reply