By

Het is niet genoeg. Hoewel vele gemeentebestuurders locaties in hun dorpen en steden hebben aangewezen voor de opvang van asielzoekers, heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff een nieuwe oproep uitgedaan naar de gemeenten om te komen met opvanglocaties. ‘Doordat de instroom van mensen die hun toevlucht in Nederland zoeken hoog blijft en omdat de noodopvanglocaties in beginsel maar voor 72 uur beschikbaar zijn, zullen nieuwe kortdurende noodopvanglocaties nodig blijven. Uw wordt dus nog steeds gevraagd zich te melden met een geschikt aanbod’, citeert de Volkskrant uit een brief van Dijkhoff aan de gemeenten.

Door de haast van het moment veroorzaakt door de enorme vluchtelingenproblematiek, zien bestuurders zich genoodzaakt zo snel als mogelijk te komen met nieuwe opvanglocaties. En dit is ook nodig. Veel vluchtelingen hebben per direct opvang nodig en de typisch Nederlandse inspraakprocedures duren al gauw een aantal maanden. Die tijd is er niet en daar wordt dan ook naar gehandeld. Afgelopen week kwam ook gemeente Tilburg over de brug met een voorstel: 400 vluchtelingen kunnen worden opgevangen voor maximaal drie jaar in de gemeente.
Direct na de bekendmaking van het besluit werden informatiebijeenkomsten georganiseerd. Het Brabants Dagblad was erbij en het verslag dat zij uitbrengen van deze bijeenkomsten liegt er niet om: ‘Op de bijeenkomst lieten veel omwonenden zich letterlijk horen. Toelichtingen op de plannen werden door een aantal van hen beantwoord met gefluit en geschreeuw. Net als eerder op de dag bleken veel bewoners zich zorgen te maken over de komst van het tijdelijke azc. Sommigen stelden dat kinderen straks niet meer de straat op durven’.[i]. De volgorde kan ook anders. In gemeente Weert besloot de gemeenteraad twee weken geleden nog een besluit over acute huisvesting voor vluchtelingen uit te stellen, zodat eerst met omwonenden kon worden gepraat.

Is in een land waar inspraak van burgers bovenaan de politieke agenda staat, dit onbegrip over besluiten die ‘zomaar’ lijken te worden genomen logisch? Of, van de andere kant: vragen crisissituaties nu eenmaal om een andere manier van besturen en zou inspraak het proces vertragen? Het COA heeft al aangegeven dat er nog 13.000 vluchtelingen zijn die allang een huis hadden moeten hebben, dus haast is geboden. Wat vinden jullie? Is luisteren naar burgers zo belangrijk, dat ook in crisissituaties eerst met buurtbewoners moet worden gepraat? Of is de problematiek nu zo groot, dat de gang van zaken zoals in Tilburg volledig gerechtvaardigd is?

 

[i] http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/gemoederen-lopen-hoog-op-bij-tweede-informatiebijeenkomst-noodopvang-vluchtelingen-tilburg-1.5265655

About the Author

Laura de Leeuw is sinds maart 2015 werkzaam als redactielid bij Secjure.nl. Laura heeft de bachelor Bestuurskunde afgerond en is nu student in de Research master in Public Administration and Organisational Science.

 

Leave a Reply