By

De derde dinsdag van september is een politiek hoogtepunt van het kalenderjaar: Prinsjesdag. Het is een officiële gelegenheid, geregeld in artikel 65 van de Grondwet, waar de regering wordt geacht het te voeren beleid te presenteren.

De miljoenennota die de minister van Financiën in het koffertje met de tekst ‘derde dinsdag in september’ met zich meedraagt, zouden geheim moeten zijn. Echter, al jaren lekken de stukken van te voren uit en zijn (grote) delen van de miljoenennota al bekend bij het publiek enige tijd voor Prinsjesdag. Nu.nl houdt dit jaar bijvoorbeeld een overzicht op de website bij dat ‘na ieder lek wordt aangevuld’. Het lekken van de Prinsjesdagstukken wordt door velen al gezien als een bijkomende ‘traditie’ van Prinsjesdag.

Over hoe om te gaan met dit jaarlijkse lekken van de Prinsjesdagstukken lopen de ideeën uiteen. Zo heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz aangegeven dat zij een strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van de stukken noodzakelijk acht. Mark Rutte heeft hierover echter aan de Kamer geschreven een dergelijk onderzoek ‘even kostbaar als vruchteloos’ te vinden. Voorzitter van de Eerste kamer Ankie Broekers-Knol gaf in Buitenhof een heel andere suggestie: als de stukken toch ieder jaar lekken, kunnen ze wellicht beter gewoon aan iedereen tegelijk vrij worden gegeven. Zij stelt daarmee voor afstand te doen van de traditie van geheimhouding van de stukken.

Wij zijn erg benieuwd wat jullie ideeën hierover zijn: Is de geheimhouding van de Prinsjesdagstukken een onmisbaar onderdeel van de traditie of zou een afschaffing van deze geheimhouding gezien de praktijk van de afgelopen jaren wenselijker zijn?

About the Author

Laura de Leeuw is sinds maart 2015 werkzaam als redactielid bij Secjure.nl. Laura heeft de bachelor Bestuurskunde afgerond en is nu student in de Research master in Public Administration and Organisational Science.

 

Leave a Reply